Halaman Author
Kontrol semua karyamu pada halaman author, kamu bisa memublikasikan karya baru atau mengatur karyamu dengan mudah dalam satu tempat.
Flash
Drama
Perkara Bintang yang Tak Kunjung Ditemukan
15
Suka
14,019
Dibaca

Sejujurnya, ada banyak alasan mengapa hal ini berlaku. Sekiranya dipikir lagi, ini perkara biasa sahaja, sebab langit ibukota memang sudah sedemikian kusam.

Namun, mungkin lagi bintang-bintang tidak mahu bersaing cahaya dengan lampu-lampu gedung yang bila malam mengungkung, mulai dinyalakan. Ah ya, mungkin bintang di ibukota kiranya tak suka hal-hal terlalu gemerlap seperti ini. Atau mungkin kerana bintang tidak suka langit ibukota yang penuh debu, mereka boleh batuk tanpa henti jika terpaksa datang.

Dan mungkin juga kerana itulah banyak harapan yang tidak terkabul di ibukota, lantaran bintangnya amat jarang. Bintang kan mengabulkan permohonan, tidak ada bintang, tidak ada ratapan dan harapan yang terjelma.

Barangkali itulah sebabnya banyak rumah-rumah, gedung-gedung kosong setengah hancur yang dihuni hantu. Hantu ini biasanya berasal dari jiwa-jiwa yang masih mahukan jawapan atas pertanyaan, atas hasrat dan keinginan. Kerana tidak ada bintang yang dapat menjawab, maka tinggal penasaran sampai mampuslah mereka, menggentayangi rumah atau tempat-tempat yang dipercayai boleh mengabulkan doa. Atau kiranya hantu-hantu malah menjelma menjadi lampu-lampu gedung.

Mereka fikir lampu itu bintang.

Dalam cerita mamak, orang yang mati dan tidak lagi penasaran akan menjadi bintang, kalau mereka masih penasaran akan menjadi hantu, tapi kerana ibukota tidak ada bintang barangkali menjadi lampu gedung.

Anda harus login atau daftar untuk mengirimkan komentar
Komentar (14)
Rekomendasi dari Drama
Flash
Perkara Bintang yang Tak Kunjung Ditemukan
kanun
Novel
Bronze
SATU-SATUNYA CINTA
KUMARA
Novel
Senja Milik Arjuna
Chacha
Skrip Film
I Will Always... (Script)
Wildan Ravi
Skrip Film
Love From The Sea
Affa Rain
Flash
Bronze
Cara Sastra Berperkara
Silvarani
Cerpen
Bronze
Kidung Rindu
Imajinasiku
Novel
Ibumu Tiga Kali Ayahmu Sekali
Pretty Angelia
Novel
Ternyata Aku Salah..
Aurelia Joelyn Angdri
Flash
Berakhir
Yooni SRi
Cerpen
Bronze
JANGAN TEMUI AKU SEBELUM SUKSES!
Soelistiyani
Cerpen
Bronze
Seorang Lelaki Tergeletak di Jalan
Sulistiyo Suparno
Novel
Study(ing) Love
ceciliafs
Skrip Film
Suami Untuk Prita
Eko Hartono
Skrip Film
AKSATRIYA (Script)
Desi Restiana A
Rekomendasi
Flash
Perkara Bintang yang Tak Kunjung Ditemukan
kanun
Flash
Jangan Tanya Jaraknya
kanun
Novel
Bagaimana Cara Bahagia Selamanya?
kanun
Flash
Apa yang Benar-Benar Betul?
kanun